31

juli

Allt om 29-tums Hjul till Mountainbike

av Tobias // under Fakta

Vi har sett många stora innovationer och nyutvecklingar inom cykelsporten under de senaste 10-15 åren, men ingen har kanske haft den påverkan och skakat om branschen så mycket som ”the 29er”.

När de första 29-tummarna kom ut var intresset väldigt svalt och de mottogs med stor skepticism. Men efter en lång startsträcka och många tillverkares rädsla att stå med osålda cyklar så har kunderna, det vill säga vi cyklister, visat att detta är något vi vill ha.

Med en 29-tummare blir de tekniskt svåra stigarna möjliga att hantera även för den mindre tekniskt begåvade mountainbikecyklisten.

Vi som konsumenter visade tydligt att detta är något vi kommer köpa, det förändrade marknaden och utbudet på ett stort omfattande sätt. Dagens tillverkare kan inte ha ett modellprogram utan att lägga tungvikten vid 29-tumshjulen, i alla fall inte när det gäller bassegmenten.

Vad är då en 29-tumscykel egentligen?

29-tummaren, eller 29er som den också kallas, refererar alltså till hjulstorleken som då 29 tum i diameter.

Jämförelse mellan olika Mtbhjul

När man så drastiskt ändrar storleken på hjulet från 26 tum till 29 tum så ändras även cykelns geometri och självklart även dess egenskaper. I början så byggdes det knappt inga speciella ramar för de nya stora hjulen, utan man satte helt sonika in 29-tumshjueln i den ”lilla” 26-tumsramen. Vilket som du kanske förstår inte var någon vidare bra kombination.

Men de dagarna är sedan länge borta, nu är allt byggt för att passa den ”nya” storleken.

I jämförelse med sin föregångare så ger ett större hjul dig många fördelar och vi kommer gå igenom dessa för att du ska förstå vad det egentligen handlar om och varför den tog en plats på marknaden och i skogarna.

Vad är fördelarna med en mtb med 29″ hjul?

I och med att de nya hjulstorlekarna så antar man ju att det måste finnas någon sorts fördel. Och det gör det också. Här går vi genom fördelarna med ett 29″ hjul gentemot först och främst 26″ men även 27,5″ hjulen.

 • Bättre Fit för Långa Cyklister
  Med en längre hjulbas och allmänt större profil så är storleken perfekt för längre mtbcyklister. Fördelarna blir bland annat smidigare hantering, tryggare i sväng och en mer komfortabel kroppsposition.
 • Lägre Tyngdpunkt
  Vilket ger en mer stabil gång utifrån den relativa positionen av vevlagret gentemot hjulaxlarna. Din kropp kommer då att kännas mer trygg, bekväm och centrerad som ett resultat av det.
 • Förbättrad Attackförmåga
  Ju större hjul desto mindre blir eventuella hinder eller objekt gentemot hjulet. Låter enkelt och naturligt, men när du kommer söta på en sten eller rot kommer du också märka att det är helt sant även i praktiken. Ett 29-tums hjul kommer att rulla över ett hinder snabbare och smidigare än ett 26″ dito.
 • Bra Däckvalsmöjligheter
  Det finns en rad med olika mönstrade 29-tums däck till mountainbike. Allt från riktigt bitiga lerdäck till mer lättrullade slicks eller semislicks. Vilket ger dig som användare större användningsmöjligheter av din cykel. Ta den till jobbet på dagen och kötta i skogen på kvällen.
 • Överlägset Momentum
  En 29-tumsmountainbike ger dig ett fantastiskt momentum (farthjälp) vare sig det handlar om utförslöpor eller kurvor. Om du sedan tidigare är van med den traditionella 26”, kommer det kanske ta ett litet tag att bli van, men så fort du är bekväm och lärt känna din mtb så kommer du kunna dra full nytta av alla fördelar. Med hjälp av det extra momentumet så kommer skillnader i terrängen och hinder kännas nästan som obefintliga och rullet du har kommer bara fortsätta.
 • Förbättrad Markkontakt
  Området där hjulet möter marken kan kallas kontaktpunkten. Desto större yta som har kontakt med underlaget – ju bättre grepp får du. Det är det som är grejen med 29-tumshjulen, det blir mer och större yta som har kontakt med marken. Skulle du dessutom vara en relativt smidig (smooth) åkare kan du välja att cykla med ett lägre däckstryck och då få ännu större kontaktyta.

När man läser dessa fördelar och skillnader så kanske du förstår varför den blivit så oerhört populär och så många valt att kliva upp på större hjul istället. Men testa gärna själv innan du bestämmer dig, troligen blir du frälst..

Är allt bara Rosor och Sol?

XCO Mountainbikecyklist med 29" hjul

Vi anser att 29″ cykeln är vägen att gå för den som cyklar XC, Långloppscupen och speciellt Cykelvasan. Den passar alltså perfekt för en stigcyklist som Cross Country och trailcykling. Där är den utan tvekan nummer 1!

Men går vi över på downhill och All Mountain och enduro är den inte alltid helt självklar. Kanske är det här en 27,5″ som är det optimala valet. Eller varför inte en kombination, en så kallad ”Mullet”.

Inom dirt och street segmentet så gäller ännu 26″.

Viktigt att tänka på är ändå att det är DU som ska cykla och förhoppningsvis trivas på din mountainbike. Lyssna gärna på ”experter” men testa och gå sedan först och främst på din egna känsla, inte vad som förväntas!

Foton av Daniel Diaz Vera och BikeRumour.com

Om skribenten 

Tobias

Hejsan, Tobias här. Jag har på ett eller annat sätt cyklat, tävlat eller jobbat med Mountainbike i över 25 år. Jag cyklar utför, uppför och på tvären. Ju mer desto bättre! Hoppas du kommer märka det när du är här och läser :)

{"email":"E-postadressen är felaktig","url":"Webbadressen är felaktig","required":"Obligatoriskt fält saknas"}