1

augusti

5 Tips för att Bli Snabbare på Downhill

av Tobias // under Tekniktips

Håller du på med downhill men har stannat av i din utveckling? Du vill men kan inte ta nästa steg som gör att du förbättrar dina tider och kanske tar dig upp på den åtråvärda pallen.

Att kunna hitta rätt väg för bli bättre är inte lätt. Många före dig har haft problem. Det som behövs är ofta en paketlösning, ingen dh-cyklist klarar sig utan att ha alla olika delar på plats.

Att tävla i downhill är väldigt krävande, både fysiskt som mentalt och att ha både dessa delar i perfekt trim är inte lätt.

För att kunna utvecklas och bli en snabbare downhillcyklist behöver du använda dig av dessa 5 olika tips och råd. Jag kan inte påstå att det är något hokus pokus, utan det handlar egentligen om ganska grundläggande saker. Men det gäller att verkligen göra dem och göra dem grundligt. I stort sett ingen lyckas eller har lyckats utan att ha grunderna på plats.

Här går vi genom 5 av de absolut bästa tipsen för att bli en snabbare dh-cyklist.

Visst kan det vara så att du kanske redan gör allt men fortsätt då bara. Se även till att fokusera och verkligen gå in i dig själv och tänk över vad det är du saknar för att ta det till nästa nivå.

Grunder och Råd för att Lyckas med DH

1 – Lär dig grunderna

Ta ett steg tillbaka och fundera på vilka av downhillens och mountainbikens grunder du inte fullt ut behärskar.

Se till att du lär dig och förstår mekaniken bakom grunderna så som manuals, bunny-hopp, sväng i berms (doserade kurvor) med mera. Gör detta innan du fokuserar på att cykla så fort som möjligt. Du kommer att se en utveckling och ytterligare en bonus är att det blir mycket roligare att cykla.

2 – Cykla mycket

Det kanske låter som ett konstigt råd att ge men häng med.

Du ska självklart i första hand köra downhill men toppa gärna med bmx-bana (eller varför inte Bmx), kör pumptracks och dirt. Kör även cross country och utmana dig på den sortens cykel. När du cyklar så testa gärna att använda dig av en hardtail eller bmx som inte förlåter misstagen i samma utsträckning som en fulldämpad downhill-cykel.

3 – Träna allsidigt

Banornas längd, underlag och karaktär skiftar väldigt mycket och det ställer olika krav på dig som cyklist. Genom att träna allsidigt och varierat ökar du din kropps förmåga.

Cykla, kör motocross. löpträna, simma, åka skidor, gymma – gör så mycket som du kan. Eller hitta det du tycker är kul och håll dig till dem träningsformerna. Men gör ändå mer än att bara cykla. Det är utvecklande!

4 – Våga tävla

Att tävla kan vara lite skrämmande och obekvämt. Det blir nervöst och du är rädd för att misslyckas.

Var inte det, bry dig inte, kör ditt race! Det är kul att tävla och du kan lära dig väldigt mycket av alla andra som kör. Ha som målsättning att utvecklas – låt placeringar komma i andra hand. Använd tävlingen som en del i din utveckling, för att träffa andra och för att bara få in känslan av att du är en downhillcyklist.

5 – Pusha dig själv

Sist men inte minst gäller det, precis som i andra sporter och annat här i livet, att ta sig ur bekvämligheten och sin ”Comfort Zone”.

Pusha dig själv att testa den där linjen som ser lite skrämmande och svår ut. Hoppa det där hoppet. Gör det, testa. Du behöver och ska absolut inte riskera något men ibland är rädslan för det lite okända väldigt hämmande. Bara gör det! För att utvecklas måste man ibland gör det där som inte känns helt hundra.

Det är då du växer som cyklist!

Sammanfattning

Där har du våra grundtips på hur du kan utveckla dig själv som downhillcyklist.

Återigen, inget revolutionerande eller hokus pokus, bara grunderna och bra startpunkter. Gör det, testa, sätt ihop alla delar till ett komplett paket så kommer även du som cyklist att bli komplett.

Lycka till! Och hör gärna av dig om något av det vi beskrivit ovan skulle hjälpa dig i din utveckling.

Om skribenten 

Tobias

Hejsan, Tobias här. Jag har på ett eller annat sätt cyklat, tävlat eller jobbat med Mountainbike i över 25 år. Jag cyklar utför, uppför och på tvären. Ju mer desto bättre! Hoppas du kommer märka det när du är här och läser :)

{"email":"E-postadressen är felaktig","url":"Webbadressen är felaktig","required":"Obligatoriskt fält saknas"}