Köpa Mountainbike - Vår Stora Köpguide


Att köpa mountainbike är inte helt lätt. Speciellt inte som nybörjare.
Vi hoppas med denna köpguide göra det lite enklare!

Urvalet av cyklar är väldigt stort och det finns en rad med olika sorters mountainbikecyklar. Olika typer och kategorier av mtbcyklar som är tänkta att användas på ett speciellt sätt.

Här har vi satt ihop en köpguide och samlat ihop en rad med hjälpguider som (förhoppningsvis) ska göra det enklare för dig att kunna köpa rätt mountainbike direkt från första början.

Vi kan självklart inte lova något men om du tar dig tid att gå igenom allt så kommer du komma ut på andra sidan med mer köpkött på benen. Det kan vi garantera!

Pssst, du...innan vi hoppar in i Köpguiden

Är det så att du vill du köpa mtb direkt - du orkar inte läsa en massa hit eller dit?
Du är mer åt hållet: ge mig några alternativ så väljer jag den jag gillar?!

Ok, vi kanske kan hjälpa dig också!

Testa då vår köpcoach:

klicka på knappen för att komma till mtbväljaren

Innan vi på allvar börjar:

Kul att du är intresserad av att köpa dig antingen en ny eller första mtb-cykel. Vi försöker här på denna sida ge dig en ordentlig genomgång och hjälp när du är på gång att köpa mountainbike. Frågorna kan vara många men vi hoppas ge dig om inte alla, så i alla fall några, svar på vägen.

Varför vi anser att Du ska Köpa Mtbcykel


Här på mtbcyklar.se anser vi att det finns få saker som slår upplevelsen att en sommardag rulla runt på en perfekt stig (kanske iofs inte jättekonstigt när du är på en mtbsajt 🙂 ). Dofterna, ljuden, terrängen, pulsen, adrenalinet och din kropps arbete - allt bidrar till en fantastisk upplevelse.

Fantastisk stig i mysig skog

Tänk att, dagligen eller när du vill, få eller ha möjligheten att ha denna miljö som sin träningsplats. En tur eller runda på en mountainbike kan ge dig så mycket intryck och känslor. Inte bara motion och välbefinnande.

Det är kort och gott - ett fantastiskt kul sätt att träna!

Mountainbikesporten växer - kraftigt

Mountainbiken har under se senaste åren återigen börjat växa. Och det kraftigt. Detta efter att sporten under några år på 2000-talet haft en vikande utveckling.

Mycket av denna tillväxt sker på motionssidan. Då är det framförallt den otroligt populära CykelVasan som är den drivande faktorn i denna utveckling. Loppet slår varje år nya deltagarrekord och ser ut att fortsätta så.

Faktum är att hela Sverige drivs av en enorm motionsexplosion och många utav dessa motionärer är också intresserade av att ha ett mål med sin träning. Till stor del därför har också många motionslopp, i flera olika sporter, haft en galen utveckling de senaste åren.

Vi vet självklart att mountainbiken växer på grund av denna utveckling men det är fortfarande lika roligt ändå. Med det sagt så ser den dock ut att även kunna stå hyfsat på egna ben. Superkul! Speciellt då undertecknad varit med från de tidiga åren i början på 90-talet.

Ok, då vet vi att en mtb är det som gäller. Dags att hoppa in på mer direkta detaljer och köpfrågor.

Köpprocessen - De olika Stegen att gå igenom


Köpa Mountainbike - Vår köpguide

Dags att komma igång i köpprocessen. Här tänker vi gå igenom vad du behöver veta, tänka på samt i vilken ordning du bör göra det - när du ska köpa mtb!

För en nybörjare kan jag verkligen förstå att det kan vara lite skrämmande (överväldigande) när man börjar titta över alla olika mtb-alternativ som finns på marknaden.

Det är många gånger en riktig djungel där ute av olika typer av mtbcyklar, modeller, namn och beteckningar med mera. Många av frågorna rör säkert cykelkategorier, märke, ramar, dämpning, hjul och växlar.

Vi ska här gå igenom alla olika områden så att du kan ta ett bra och välgrundat köpbeslut. Det handlar om ett par steg som vi anser att du bör gå igenom.

Där är de sex huvudstegen vi kommer att gå igenom här.

När det gäller steg 1 och 2 så är ordningen mellan dessa relativt oviktig. Jag valde nu här att ha denna ordning (var bara tvungen att bestämma mig helt enkelt :)). De hänger på sätt och vis ihop.

Du kommer till exempel märka att jag på flera ställen skriver att det viktigaste och första man bör fråga sig är hur man planerar att använda sin nya mtb.

Då kör vi igång. Ses på andra sidan..

Steg #1 - Bestämma Din Budget

Det här är egentligen inte så svårt. Du vet vad du har för pengar att röra dig med. Kanske har du sparat ett tag för att ha råd att köpa en bättre och lite dyrare cykel.

Spendera dock inte mer än du har råd med. Har du familj/fru/man så får du kanske prata med dom om hur mycket som är lämpligt att lägga.

Hur mycket lägga på sin första mountainbike

När det handlar om din första mtb så är det svårt att säga exakt hur mycket du ska spendera. Det är väldigt individuellt.

Man kan säga att det finns två olika skolor och råd som ges här:

Skolan - Håll i dina Pengar

Här är rådet att lägga lite mindre pengar på din första mtb. Anledningen är det oftast är svårt att hitta rätt cykel första gången. Alltså dumt att spendera alltför mycket eftersom det kanske inte blir exakt rätt cykel på första försöket. Självklart får du igen en del av pengarna när du säljer hojen men begagnatmarknaden är svår. Tänk på att du kanske får igen ungefär hälften av nypriset efter ett år.

Skolan - Spendera Din Budget

Här är istället rådet att lägga så mycket pengar du bara kan på din första mtb. Anledningen är att du kommer ha roligare på bättre grejer. Med en bättre cykel så kommer mycket bli enklare och chansen att du fortsätter är större än om du skulle välja mindre bra cyklar och komponenter.

Både tankesätten har sina poänger. Jag skulle råda dig till att tänka igenom det lite själv. Är det dina sista sparpengar som går till cykeln så välj den billigare. Och tvärtom, har du möjlighet att spendera så gör det!

Tänk även på extra utgifter

Är det din första cykel så bör du ha i åtanke att det kommer tillkomma en del extra saker på köplistan. Lägg därför inte hela budgeten på cykeln.

Om du inte har saker som hjälm, kläder och eventuella skydd sedan tidigare kommer du att behöva köpa dessa. Och det är inte helt gratis..

Tänk även på att..

...de flesta mountainbikes säljs utan pedaler. Har du inga sedan tidigare så kommer du behöva köpa till dessa. Och de kostar från ett par hundralappar upp över 1000 kronor. Väljer du SPD-pedaler så behöver du även skor.

Då har vi kommit fram till hur mycket vi kan lägga på cykeln. Perfekt. Nästa steg är att komma underfund med vad för kategori (vilken typ) av mtb som kommer passa oss bäst.

Här kommer du även få svaret på varför jag tidigare skrev att budget och val av mtbtyp hör ihop.

Steg #2 - Bestämma Typ av MTB

Ok, nu kommer det igen. Jag säger det första, fastän du ser att du nu är på det andra steget. Men jag tror du fattar..

Det första du bör bestämma är hur du kommer att använda din cykel. Vilken sorts terräng kommer du att cykla i mestadels. Hur ser skogen ut där du bor?

För så här är det; även om du köper en dyr cykel men som är tänkt att användas till något helt annat än vad just du använder den till blir en dålig cykel/affär. Ditt tänkta användningsområde är alltid det du ska utgå ifrån.

Vet du inte riktigt vad det är, välj då alltid en allroundcykel (vår rek är en stigcykel)!

Köpet - i den ideala Mtb-världen

Att köpa mountainbike borde inte behöva vara så komplicerat egentligen.

Du går till din lokala cykelhandlare (lbs - Local Bike Shop) och säger att du är ute efter en mtb, alltså en cykel att cykla skog med. De frågar förmodligen hur mycket du tänkt lägga i pengar och visar dig sedan några alternativ. Du väljer en utav dessa som du tycker är snygg*, sen sticker du ut och cyklar!


Boom. Klart. Ytterligare en mtb-cyklist född. Yejjjh!

*Det är faktiskt viktigt att du tycker din mtb är snygg. Du kommer då att cykla på den oftare. Garanterat!

Kan det verkligen vara så enkelt, på riktigt liksom?

Nja, det kanske fungerade så för 10-15 år sedan. Men nu, nja inte riktigt..

Varför det idag kan vara relativt "svårt" att Köpa sig en MTB?

Vi som håller på med mtb och som samtidigt vill att så många andra som möjligt också ska upptäcka sporten. Vi hade säkert hoppats på att det skulle vara så enkelt som jag beskrev ovan.

Och det kan gå till så, missförstå mig inte, men det finns egentligen ett antal lager att skala igenom innan du kan bestämma dig. Iaf om du vill hitta den bästa mountainbiken för just dig och hur du planerar att använda cykeln.

Varför? Jo för idag finns det mountainbikes för alla olika sorts användningsområden. Inte bara en universell typ för all sorts åkning som det var förr.

Mtb - Typer & Användningsområden

30-år tillbaka i Mountainbiketiden

Nu kommer jag låta så där härligt gammal men när jag började cykla mtb i början på 90-talet. Då fanns det en typ Mtb, en cross country modell. En hoj som vi använde till allt. Sen kom downhill cykeln och sedan har det bara runnit på med olika typer & modeller för olika användningsområde.

Och det här är självklart bra. För det är roligare att cykla med en mtb som är framtagen och designad för att användas just så, och i den terräng, som jag använder den. Så är det!

Men, och här kommer det. Det har gjort att det är lite svårare att köpa sig en mtb. Speciellt som förstagångsköpare.

Här är en artikel som (förhoppningsvis) gör det lättare för dig att bestämma vilken typ av mtb som passar just dig bäst:

De olika typerna av Mountainbikes

Mtb Kategorierna

De olika mtbtyperna och användningsområden kan ställa till det en del för den som är ny. Här hjälper vi dig att reda ut vad de olika kategorierna är för något. Och hur du kommer fram till vilken typ av mtb som passar dig bäst!

(Länken öppnar upp i ett nytt fönster. På så sätt kan du bara stänga ner den artikeln och komma tillbaka hit när du läst klart.)

Ok. Välkommen tillbaka 🙂 .

Nu har vi förhoppningsvis kommit fram till vad det är för sorts mountainbike som passar dig allra bäst. Dags att bestämma vilken typ av ram (dämpare eller ej) vi vill ha.

Steg #3 | Välja Hardtail eller Heldämpad?

De olika frågorna fortsätter.

Som vanligt är det dina personliga önskemål och preferenser som spelar en stor roll i vilken sorts ram du vill ha. Vilken typ av åkning du framför allt kommer ägna dig åt, din upplevelse samt vilken känsla du vill ha när du cyklar är också en stor del av svaret.

Vad är en Hardtail?


En hardtail mtb har en, som namnet antyder, stel bakända och ingen fjädring där. Den har då endast dämpad framgaffel. Det är den mest vanliga typen av mountainbike. Speciellt i de lägre prisklasserna.

Tänker du på en mtb-cykel är det ofta denna vanliga modell som du ser framför dig.

Scott - Scale RC900 WC Mountainbike

Vad är en Heldämpad mtb?


En heldämpad mountainbike är en cykel med dämpning både fram och bak. Du har alltså en dämpad framgaffel och baktill en länkagestyrd lösning med en bakdämpare. De här cyklarna är oftast dyrare än stela hojar.

En dämpare gör så att hjulet kan röra sig upp och ner, det sväljer ojämnheter och följer underlaget bättre. Om hjulet inte dämpas så stannar det upp, eller studsar upp, när det träffar roten, hålet eller stenen. Följden blir att det går långsammare eller att du får sämre kontroll.

Ofta kallas en heldämpad mtb även för FS, vilket är en förkortning på Full Suspension.

Vår köpcoach - Mtbväljaren

För- respektive Nackdelar mellan de båda ramtyperna

Motståndarna mot fulldämpat har tidigare argumenterat att det är dyrare, cykeln tenderar att bli gungig och långsam i motlut då en del av kraften försvinner i dämparen. Samt att en viss känsla går förlorad.

Vissa utav dessa argument stämmer fortfarande, t ex att heldämpat kostar mer. Det rör sig ju om extra delar och en mer komplex tillverkningsprocess. Dock så kan man numera hävda att vissa utav de andra motargumenten inte längre stämmer.

Hardtail vs Heldämpad Mtb

Utvecklingen har gått framåt och många fs modeller har idag en väldigt avancerad dämpning som ger en levande men förlåtande cykel. Man kan dels "stänga av" (lockout) dämpningen men bakdämparna och ramkonstruktionerna är även så förfinade att de kan känna av vad som är ett hinder och vad som är din påverkan (dvs dina tramptag och kraften som du för ner i pedalerna).

Du förlorar på så sätt inte lika mycket kraft ut i tomma intet och uppför går det alldeles utmärkt att cykla. Inte helt till 100% lika som med en hardtail men nästan lika bra.

Stora Fördelarna med Heldämpning

De riktigt stora fördelarna med att ha heldämpning blir väldigt uppenbara på en lite stötig stig.

Utan att vara en speciellt teknisk cyklist kan du med lätthet cykla över stenar och rötter samt hålla en högre hastighet utför. Detta samtidigt som det är säkrare och mindre tröttsamt.

Det kan även hjälpa dig som lätt får problem med din rygg när du cyklar, mycket utav stötarna tas istället upp av dämpningen.

Scott Spark närbild

Om det sedan är roligare att cykla med en fulldämpad är väldigt personligt. En del tycker det, detta pga av att det många gånger går klart snabbare, framför allt på ojämna stigar och i utförslöpor.

Ett stort argument mot en heldämpad är så klart det högre priset. Den kostar helt enkelt mera pengar.

Stora Fördelarna med Hardtails

En hardtail-mtb är lite lättare, även om de heldämpade börjar komma ner i vikt de också.

En lättare cykel ger dig som cyklist flera fördelar då den är snabbare och kvickare att hantera. Många upplever också att de är roligare att cykla på. Känslan av att behöva använda kroppen som fjädring och att hela tiden behöva jobba för att få cykeln att flyta fram över terrängen.

Den svarar alltid omedelbart på dina pedaltryck. Du är i full kontroll över din kraftöverföring.

En stel mtb är även enklare att underhålla (färre rörliga delar) och på så sätt även billigare att äga.

Andra saker & detaljer som påverkar valet

Det är dock inte bara för-respektive nackdelar som påverkar ditt val mellan de olika cyklarna.

Din totala köpbudget

Eftersom heldämpade cyklar är dyrare än bara framdämpade så kommer det i vissa fall inte ens bli aktuellt att behöva välja. Det finns helt enkelt inget (större) utbud av fulldämpade mtb's under en viss summa.

Exakt vart det inte lönar sig att köpa heldämpat är svårt att säga.

Men tänk ungefär så här:

Har du en köpbudget under 15000 kr så är det i de flesta fall bäst att köpa hardtail. Det finns vissa undantag men de är få. Och då gäller det att leta.

(Undantaget här är dock om du köper på rea. Då går det att hitta helt ok heldämpade under 15000 kronor.)

Anledningen till varför det är så här är till stor del beroende på att det är dyrare att tillverka en heldämpad ram. Dels kostnad för design & tillverkning men självklart även eftersom bakdämparen kostar en bra slant.

För att då kunna hålla nere priset på hela cykeln så måste tillverkaren kompromissa och välja sämre, tyngre komponenter. Vilket i slutändan ger en totalt sämre cykel - trots bakdämpning.

Hur du kommer att använda din Mtb

En annan faktor som spelar roll för valet mellan stel eller dämpad mtb-ram är vilken typ av mtb-cykling som du framförallt kommer att ägna dig åt.

Tänk så här:

  • Ju mer du planerar att åka utför gentemot uppför så bör du välja heldämpat. Men som tidigare sagt så påverkar även summan du kan lägga på cykeln.

Ok. Nu har vi kommit fram till om vi ska åka fs eller stel mtb. Dags att ta steget över till hjulstorlek. Kommer bli fint 🙂

Steg #4 | Välja Hjulstorlek - 29 eller 27.5 tum?

Mountainbikens utveckling, från starten på 80-talet, har varit fantastisk. Speciellt om vi tittar på cyklarna och produkterna. Hela tiden kommer nya innovationer som gör mtb-cyklingen till en ny upplevelse.

Av alla de nymodigheter och innovationer som har sett dagens ljus har nästan alla till sin början setts med viss skepsis och tagit sin tid för att slå igenom.

Saker som idag är självklarheter, t ex aluminiumramen, dämpade framgafflar och skivbromsar, har haft en tid av ifrågasättande. Det gäller minsta sagt även för de nya hjulstorlekarna.

29-tums hjulen hade en trevande inledning

När 29-tummaren först kom ut på marknaden i slutet på 90-talet var det verkligen som en underdog. Under många år syntes den bara i bakgrunden. Flera tillverkare och influencers pratade ändå om att det var framtiden men många fler mer eller mindre dödförklarade den relativt omgående.

Svaret har vi nu och det är ganska entydigt: den har tagit över marknaden totalt och gjort det gamla originalet 26-tummaren arbetslös.

För att ytterligare spetsa till marknaden och göra gapet mindre mellan 29" och den gamla 26" kom för ett par år sedan 27.5-tummaren, eller 650B som den också kallas.

Att välja hjulstorlek till en mountainbike är idag inte helt enkelt. Men vi kan hjälpa dig på vägen här. Det gäller bara att ställa sig själv rätt frågor, veta hur man vill cykla och hålla kolla på sin längd.

Skillnaderna mellan de olika hjulstorlekarna?

Mtb hjul: 29 tum vs 27.5 tum
29-tumshjulen

Vi tar och börjar med 29-tummaren, som verkligen är etablerad vid det här laget. Faktum är att det nog anses vara standardvalet numera, med ett par undantag. Mer om det längre ned.

Vi kan med säkerhet konstatera att större hjul rullar snabbare. Samtidigt som de även lättare tar sig över små hinder än vad 27.5-tums hjul gör (eller för den delen 26”-hjul).

I takt med att även ramarnas geometrin (hjulbas, sittställning, tyngdpunkt mm.) anpassats till de större hjulen så är det få saker som ligger på minussidan, iaf när det kommer till vanlig stigcykling.

Dagens 29:or är anpassade till att ge en traditionell upplevelse och åkkänsla. Problemet tidigare var att man i stort sett bara satte större hjul på en 26-tums ram, vilket ledde till en mycket svårhanterlig cykel. Det slipper vi idag. En nackdel kan finnas för lite kortare personer (som vi går in närmare på längre ned), detta då hjulen är så pass stora att cykeln i sig blir relativt stor och blir på så sätt svår att hantera.

Tittar vi ut på tävlingsbanorna (XC) så dominerar 29:an totalt och sett till nyförsäljningen så är 29" helt överlägsen vad det gäller antalet sålda cyklar.

27.5-tumshjulen

Sedan har vi då den "senaste" storleken 27.5".

Som med så mycket annat här i cykelvärlden har vi dock inte enats till 100% om 1 begrepp, utan den kan även kallas 650B. Vilket egentligen är mer korrekt då det verkligen är storleken på hjulen men eftersom vi på de andra hjulen går efter tum så kör vi här på 27.5.

Då många utav de som gillat tanken på 29"-hjul men klagat på dess klumpighet började spåna vidare kom man fram till att den berömda medelvägen kanske kunde vara ytterligare en hjulstorlek. Fram föddes då 27.5-tummaren.

Flera tillverkare trodde att denna storlek skulle bli och vara normen framöver. Men där har de nog haft lite fel. Vi får se framöver vad som händer dock.

Varför 27.5? Du har där smidigheten från 26:an men de lite bättre rullegenskaperna från 29:an. Du får en cykel som är lite mer responsiv, mer levande och i vissa fall roligare. Men ibland kan det vara roligare att cykla så fort som möjligt också.

Det handlar till stor del om vad du personligen föredrar. Men inget val är egentligen fel. Både typerna av hjul kommer att vara roliga att cykla på. Så är det!

Vad det gäller downhill och enduro så är det nog 27.5:an som är standard just nu. Fast skiftet över till 29" på enduro är nog på gång just nu. Och på dh så kommer det fler och fler tjugonior ut på marknaden.. Det är lätt att se vart det barkar!

De "gamla" 26-tumshjulen

Du kanske inte tänkt på det men jag har ännu inte nämnt den gamla hjulstorleken, 26-tum, mer än i förbifarten.

Vad har hänt med dessa egentligen?

De finns kvar. Men då handlar det mest om billigare instegscyklar som ser ut som mountainbikes (tänk billiga varuhus) men som inte är det eller street- och dirtcyklar. Här finns de fortfarande kvar och så kommer det nog förbli för en lång tid framöver.

Även när det kommer till barncyklar så kan de vara en bra första "större" cykel. Så spara gärna din gamla hoj om du har barn som är på väg upp i mtb-ålder.

Men utbudet av delar kommer att minska och till slut endast finnas i ett fåtal. kommer som exempel alltid finnas som 26:or. Det gäller bara att tänka till lite extra när du går runt i köptankar, hur du vill använda och uppleva cykeln är väldigt viktigt.

Kan alla, oavsett längd, välja 29"?

Nja, är väl svaret här. En del av problemen med 29-tummaren ligger här och det är också delvis därför som 27.5 kan vara ett bra steg för vissa.

Den större majoriteten av oss har inga problem med att passa in på en storhjulare. Men en kortare person kan stöta på vissa hinder. När jag refererar till kort här så tänker jag under 160 cm.

Jämförelse mellan olika Mtbhjul

Den stora delen här hänger på standover höjden. Dvs hur hög ramen är i grenen. Tänk att du ställer dig på marken med båda fötterna och cykeln under dig. En för hög ram kommer göra så att du inte kan sätta ner båda fötterna utan att ramen tar i grenen. Vilket egentligen inte måste vara ett jätteproblem men som ändå upplevs som just det, problematiskt.

Andra problem som kan uppstå är att dina tår överlappar med hjulet (hänger även ihop med för liten ram). När du svänger så kan hjulet ta i den främre foten. Vilket i vissa lägen såklart är mindre bra. Dessutom kan det bli svårt att hitta en bra position på styret, det blir lätt för högt.

En del tillverkare har löst detta genom att erbjuda vissa modeller i olika stora hjul beroende på ramstorlek. Samma modell kan alltså komma i både 27.5 tum som 29. T ex så är storlekarna 15" & 17" utrustade med 27.5 tums hjul medan 16" och 18" osv kommer med 29-tumshjul.

Men med allt detta sagt så kan även en kortare person trivas alldeles utmärkt på en 29. Visst i vissa fall kanske vissa justeringar är nödvändiga men det går. Se bara till att få testa cyklarna innan.

Hjulstorlekar för olika typer av mountainbikes & åkning

Det finns ett par olika sätt att tänka när det kommer till storlek på hjulen mellan olika kategorier av mtb's. Här går vi genom dessa.

Cross Country (XC) - 29"
Trail (Stig) - 29"
All Mountain - 29"
Enduro - 27.5" / 29"
Downhill - 27.5" (inom kort 29")

Så tycker jag att du ska tänka just nu. Men detta kan förändra sig över tid, och kommer förmodligen göra det. Inom kort kommer 29" säkerligen vara standard på Enduro och till slut även på DH-cyklar.

Men du - detta betyder inte att du måste välja dessa hjul när du köper cykel. Vad du gillar och vill ha ut av din cykel är självklart den största faktorn.

...din längd

Återigen; din längd är en viktig faktor när det är dags att välja hjulstorlek till mountainbike. För att undvika alltför "vaga" köpråd så säger jag att är du under 160-165 så bör du fundera på om 29" hjul är helt rätt för dig. Det kan fungera alldeles utmärk men var noga med att testa innan!

Steg #5 | Utrustning och Komponenter

Nu har du kommit fram till, eller iaf börjat fundera på de olika stegen som;

  • 1
    din köpbudget
  • 2
    vilken typ av mtb som passar dig bäst
  • 3
    om du ska ha heldämpad eller ej
  • 4
    och vilken hjulstorlek som blir bäst.

Då är det dags att gå ner på mer detaljnivå.

Här kommer jag att ge dig lite råd att tänka på om rammaterial, gaffel, hjul samt växel- och bromskomponenter.

Så här bör Du Tänka & Prioritera

Har du begränsad budget. Och det har vi väl alla. Så kommer du behöva kompromissa lite. Du kommer helt enkelt inte kunna få allt. Så länge du är äldre än 3 år så förstår du det 🙂 .

När det kommer till mountainbikes så kostar de olika delarna olika mycket pengar. Och det ska du tänka på. Att i efterhand uppgradera t ex en gaffel kostar bra mycket mer än att byta till en bättre bakväxel.

Ett exempel

Om du bestämt att du vill ha en ram i kolfiber men det mesta du kan lägga är 18000 kr. Då kommer du att se cyklar specade med sämre gafflar och hjul, i jämförelse med aluminiumcyklar i samma prisklass. Kolfiberramar är alltså dyrare. För att då kunna hålla nere priset så väljer tillverkaren t ex en enklare gaffel.


Så om du väljer en detalj/komponent som är dyrare, i detta fall kolfiberramen, så kommer du behöva kompromissa på andra saker.

Det som är dyrast att byta ut, uppgradera, på en mtbhoj är ramen, gaffel och hjul. Fokusera därför på att hitta bästa möjliga utav dessa delar bland dina köpkandidater. Att i efterhand byta ut ett styre eller sadel kostar inte lika mycket.

Så här tänker jag, och prioriterar, kring de olika komponenterna:

  • Ramen
  • Gaffel
  • Hjulen
  • Bromsar
  • Växelkomponenter
  • Kontaktpunkter (Styrstam, Styre, Sadel, Pedaler etc)

Rammaterial - Kolfiber, aluminium eller kanske stål?


Ramens material är en ständig debattfråga. Vissa föredrar det ena framför det andra och berättar gärna om det.

Vilket du ska välja är inte självklart. Tidigare var prisskillnaden en stor faktor men nu börjar kolfibercyklarna att komma ner i pris.

Mtbram i Aluminium

Aluminium är ett lätt och stark material. Eftersom cyklar kan byggas med överdimensionerade aluminiumrör som är väldigt vridstyva passar det utmärkt till cykelramar.

Nackdelarna kan vara att det är lite stumt, dvs att det blir stötigt och vibrationerna fortplantas och leds till slut till dig. Det leder till sämre kontroll och mindre komfort, samt kan självklart vara tröttande. Stötigheten kompenseras dock på en mtb med hjälp av de grova däcken samt dämparna.

Jämfört med kolfiber så blir en aluram lite tyngre.

MTB Ram i aluminium
Mtbram i Kolfiber

Mountainbikeramar i kolfiber eller karbon (vilket är en försvenskning av carbon) är på stark frammarsch. Materialet blir ständigt billigare att framställa, samtidigt som vi konsumenter blir mer uppmärksamma på dess fördelar.

En ram i kolfiber blir väldigt vridstyv. Vilket innebär att din cykel blir kvick och svarar direkt när du trycker till i pedalerna. Jämfört med aluminium så är det även bättre på att ta upp vibrationer. En kolfibercykeln väger dessutom mindre än en aluminium dito och blir på så sätt enklare att hantera på en teknisk stig.

Materialet är väldigt starkt pga av dess sammanflätade uppbyggnad, rostar inte och kommer framöver bli ännu billigare.

MTB Ram i Kolfiber
Mtbram i Stål

Stål var det vanligaste materialet tidigare men försvann nästan lite från marknaden. I alla fall på dyrare cyklar.

Nu är det på väg tillbaka och mycket beror på dess förlåtande känsla. En mountainbikeramar i bra stål blir relativt lätt men framför allt mer levande. Den kan ta upp stötar och fördela dessa i materialet. Den erbjuder en mjukare gång än t ex aluminiumramar.

Stål är just nu populärt bland mindre tillverkare som fokuserar på just bara det materialet och som gör mer stiginspirerade mtb-cyklar.

MTB Ram i Stål
Vad Du ska köpa?

Det är svårt att svara på. Det beror på ett par olika saker där din budget är en stor del av det hela.

  • Vill Du ha en lätt och vridstyv ram - Välj Kolfiber
  • Vill Du ha en prisvärd ram med bra egenskaper - välj Aluminium
  • Vill Du vara annorlunda 😉 - välj Stål

Ett sätt att tänka är om du har begränsad budget så välj en aluminiumram med bättre komponenter istället för kolfiberramen men sämre komponenter.

Framgafflar och Dämpare - Vad välja & tänka på


Idag kommer nästan alla mountainbikes med minst dämpning fram. Heldämpade cyklar (dvs sådana med dämpare både bak och fram) kommer mer och mer och kommer förmodligen snart att ta över. De har väl egentligen redan gjort det i prisklasser över 25000-30000 kronor.

Det finns helstela (alltså ingen dämpning varje sig fram eller bak) cyklar men de är få och kan vara relativt svårcyklade för nybörjaren.

Så det är idag standard med fjädring på mtb!

Hur fungerar dämparna på en mountainbike?

Man kan förenklat säga att dämpningen ska fylla två funktioner.


  • Den första är ditt hjul ska följa med i stigens eller vägens underlag och konturer, detta för att ge dig som cyklist bästa möjliga grepp och kontroll.
  • Den andra, och för många viktigaste, funktionen är att förbättra din komfort.

I folkmun använder man ju både fjädring och dämpning men det är egentligen två olika saker.

En fjäder vet vi ju alla vad det är men att bara använda det i en dämpare hade gett en väldigt stötig (spjångkig) åktur. Det skulle helt enkelt ge en alltför snabb retur. Därför behövs även en dämpning med en mjukare retur som gör cykeln hanterbar.

Som fjäder till gafflar och dämpare på mtbcyklar används antingen:

  • stålfjäder (finns även i titan)
  •  eller luftfjäder.

Det är hur hård stålfjädern är eller hur mycket luft (luftfjädern) den innehåller som bestämmer hur hård (hur mycket kraft eller vikt som krävs) den blir att komprimera. Detta kan justeras genom att byta stålfjäder till en mjukare eller pumpa i respektive släppa ut luft.

Framgafflar och Bakdämpare till mtb

Men för att få en mer förlåtande retur krävs det ett motmedel som gör rörelsen mer kontrollerad. Det är ofta på denna funktion som den största skillnaden mellan enklare och finare dämpare och gafflar ligger. De enklaste dämparna har kanske endast någon sorts friktion som returdämpning, t ex tajta glidbussningar eller packningar. På de allra flesta används dock olika former utav hydraulik med olja för att skapa en mjukare mer kontrollerad returdämpning.

Ju dyrare dämpare, desto fler justeringsmöjligheter och avancerade tekniker. Allt för att ge dig som användare en fin följsamhet och möjligheter för att anpassa dämparens karaktär för just din åkstil.

Lockout och låsning av Dämparna

En utav nackdelarna med dämparna är att det försvinner en del kraft ut i dessa när man trampar. Det kan gunga lite och svarar inte direkt när du tar ett tramptag.

Många dämpare, framför allt framgafflar men nu även bakdämpare, har olika varianter av låsningar, så kallad ”Lock out”. Denna gör att man kan låsa dämpningen och få cykeln att kännas som en stel sådan. Detta med hjälp av ett knapptryck eller vridreglage.

Utvecklingen går framåt och under de senaste åren har olika tillverkare kommit med något som kallas plattformsdämpning. Vilket är en teknik som främst finns i bakdämpare och som filtrerar och gör skillnad på ditt trampande och andra utifrån kommande stötar. Allt för att varje tramptag ska kunna bli så effektivt som möjligt.

Vad Du ska köpa?

Återigen är det en svår fråga att svara på. Mycket beror på din budget. Betalar du mer så får du oftast bättre grejor helt enkelt.

Det du ska tänka på är dels självklart gaffelns dämpningsfunktion men också hur styv den är. Tjockare (mer diameter) underben ger en styvare och mer stabil gaffel.

När det kommer till frågan om heldämpad eller hardtail så hittar du mer om det här.

Framgafflarna från etablerade märken som tillverkas idag är överlag väldigt bra. T ex så körde jag personligen på den "billigaste" gaffeln från Manitou förra året och kände mig aldrig speciellt begränsad.

Hjulen - Alltså själva hjulen, inte storleken på dom


Det man helst vill ha när det kommer till hjulen (vi bortser här ifrån de olika storlekarna) är lätta hjul.

De är en roterande massa och påverkar i högsta grad cykelns prestanda och känsla. Ute i terrängen är underlaget och naturen växlande och böljande, det innebär ständiga tempoväxlingar och accelerationer. Vid just dessa moment märks den roterande massan som allra mest. Ett lätt hjul ger dig fördelar.

Naturligtvis spelar här även däcken en avgörande roll.

Som nästan allt annat på mountainbiken så är lätt bra men det ska ju hålla också. Det gäller självklart även hjulen. De belastas väldigt hårt och ska inte bara klara av din vikt utan måste även hålla för alla rötter, stenar och ojämnheter.

Så den gyllene medelvägen är att välja på ett par bra hjul som håller för din åkstil men som samtidigt är så lätta som möjligt.

Växel- & Bromskomponenter - Shimano eller SRAM?


Komponenterna på din cykel, då pratar vi om - växlar, bromsar, reglage, vevparti, kedja och kassett – är viktiga då de står för en stor del av den grundläggande funktionen på din mountainbike.

Här är det viktigt att gå efter kvalitet. Skulle det vara något som krånglar på din hoj är det oftast någon utav dessa delar. De slits också väldigt mycket genom konstant användning. Därför är det viktigt vad du väljer.

Mtb Komponenter - Shimano vs SRAM

På mtb-marknaden idag är det två tillverkare som dominerar:

När det gäller växlar och själva drivlinan kan vi nästan garantera att alla cyklar du kommer att titta på har delar från någon eller båda av dessa märken. Faktum är att de börjar ta över mer och mer även på andra komponentområden, som dämpare och hjul.

Inom en snar framtid kommer du att kunna bygga en cykel med produkter enbart från någon av dessa två. På gott och ont..

När det kommer till bromsar, vevpartier, kedjor och kassetter så finns det många fler tillverkare att välja mellan.

Många tillverkare bygger också cyklar med produkter från olika sorters märken. Men just bland växlar och växelreglage så är det de två stora som dominerar fullständigt.

Båda märkena delar in komponenterna i ett antal olika grupper. De billigare är till för barn och basic cyklar medan de dyraste är fullblods komponenter - bra nog för världseliten.

Komponentgrupper - Ranking och Användningsområden

För att göra det lite enklare för dig så kommer vi här placera in de olika grupperna i en ranking baserat på kvalitet/pris och användningsområde.

Efter Kvalitet/Pris

Billigast och enklast först och således dyrast sist.

SRAM : X5 - X7 - NX - X9 - GX - GX Eagle - X1 - X0 - X01 - X01 Eagle- XX - XX1 - XX1 Eagle

Shimano : Deore - SLX - XT - Zee - Saint - XT Di2 - XTR - XTR Di2

(Shimano har ett par komponentgrupper till men dessa är knappast att räkna som kompetenta mtb-grupper.)

Efter Användningsområde

Både SRAM och Shimano har växelgrupper som är mer spcialiserade mot en viss sorts användningsområde. Men på det stora hela så fungerar alla egentligen till allt, bara olika bra.

Gravityorienterade grupper (dvs mot Downhill, Freeride & Enduro):

  • Shimano - Saint och Zee
  • SRAM - X01 och flera andra där det finns olika alternativ inom gruppen.

I övrigt så fungerar som sagt alla andra grupper till all sorts användning. Det är så att säga inget du behöver fundera speciellt mycket över. Och framför allt så kommer den kategori av mtb du köper att vara specad med rätt komponentgrupp.

Efter Din Ambitionsnivå

  • Nybörjare & Nöje
  • Träning & Cykelvasan
  • SEriös Tävling

Då väljer Du eller hittar Cyklar med:

Shimano Deore eller SRAM X5/X7

Återigen kommer din köpbudget spela roll

Som så många gånger i de andra olika köpstegen så spelar hur mycket pengar du kan spendera på att köpa mtb en stor roll i vilka produkter och delar som sitter på den.

De olika komponentgrupperna kostar olika mycket. Vilket i sin tur gör att tillverkarna ofta sätter en viss komponentgrupp på cyklarna i ett visst prisläge.

Om du kan spendera säg 20000-30000 - så får du oftast en cykel med komponenter ur grupper som Shimano XT eller SRAM X9.

Därför har du inte fri valmöjlighet att välja komponenter när du köper en komplett mountainbike. Du är på sätt och vis låst tack vare, eller beroende på, din budget. Skulle du vilja uppgradera senare så är det självklart fullt möjligt!

Tänk som sagt igenom vad som är viktigt för dig och välj därefter.

Var uppmärksam på

Något du ska vara uppmärksam på är att det ofta blandas friskt mellan olika komponentgrupper (inte så ofta mellan märken dock).


För att komma ner i pris så är en populär metod att använda en bakväxel ur en dyrare grupp men sedan ha resten av delarna i en lägre komponentgrupp. Tänk därför på vad som är viktigt för dig. En bakväxel används väldigt frekvent, så där är det bra med en av hög kvalitet. Framväxel kanske inte är lika viktigt medan vevpartiet är väldigt utsatt och nästan konstant är i arbete.

Ok, då går vi vidare till det "sista" steget i vår köpguide här. Dags att komma fram till rätt storlek på din mountainbike..

Steg #6 | Hitta Rätt (Ram)Storlek

Att hitta rätt med storleken på din mountainbike är väldigt viktigt. Du kommer få ut mer av en cykel i rätt storlek, dessutom blir det roligare.

Vilken storlek du ska köpa är självklart inte helt enkelt att svara på. Det är väldigt personligt och jag vet inte så mycket om just dig. Dessutom är vi är ju som bekant olikt byggda, trots kanske samma grundlängd.

Därför kan jag här bara ge dig lite att tänka på. Saker som du kan ta med dig när du ska bestämma ramstorlek på din mtb.

En mountainbike med korrekt storlek kan ge dig fördelar som:

  • Bättre komfort. Du känner dig bekväm och din teknik på cykeln blir bättre. Du kan hantera svårigheter och överraskningar lättare och längre pass blir inte påfrestande för din kropp pga av felaktig sittställning
  • Skaderisken och förslitningsriskerna minskar. Du vill verkligen inte riskera rygg-, nack- eller knäproblem.
  • Du blir mer effektiv. En optimerad position över cykeln gör att du kan göra små vinster som i långa loppet blir till rejäla fördelar. Hela Sky Pro Cycling lagets framgångar bygger ju på "marginal gains"...

Här är en artikel som (förhoppningsvis) gör det lättare för dig att bestämma vilken storlek på mtb som passar just dig bäst:

Välja rätt storlek till Mountainbike

Välja Storlek

De olika mtbtyperna och användningsområden kan ställa till det en del för den som är ny. Här hjälper vi dig att reda ut vad de olika kategorierna är för något. Och hur du kommer fram till vilken typ av mtb som passar dig bäst!

(Länken öppnar upp i ett nytt fönster. På så sätt kan du bara stänga ner den artikeln och komma tillbaka hit när du läst klart.)

Och hur ska man egentligen sitta på cykeln?

Om man jämför sittställning på mtb med den på racercyklar så är det inte tillnärmelsevis lika viktigt på mountainbiken.

Men den har ändå stor betydelse och det är självklart bättre att sitta rätt än att sitta fel.

Eftersom du i skogen oftast skiftar mellan sittande och stående blir det inte lika statiskt för kroppen.

  • En mountainbiketur kan ju som bekant skifta väldigt i underlag. På släta sträckor där man sitter ner är en mer framåtlutat ställning att föredra. Du har då lättare för att använda de stora muskelgrupperna i benet och blir på så sätt mer effektiv.
  • I skogen är det att föredra en mer upprätt ställning som ökar komforten och gör att överblicken blir bättre. Du har även bättre kontroll över din cykel så att svänga och accelerera blir smidigare, din åkstil blir även mjukare vilket gör att du i långa loppet blir mindre trött.

Något vi kan rekommendera alla att göra är en bikefit. Det handlar om en utprovning av din cykel och dig själv för att du ska kunna få ut så mycket som möjligt av dig tillsammans med cykeln. De mått som tas på dig, t ex längd, grenmått, rygg, armar mm, är utmärkta att använda sig av när du köper ny cykel.


The End....eller?!

Där har du det. Du har nu gått igenom de 6 stegen som gör ditt mountainbikeköp mycket enklare. Whoop!!


Jag kan självklart inte garantera att du nu kommer kunna stega in i en butik och direkt kunna säga den här cykeln är perfekt för mig. Men förhoppningsvis så har denna köpguide gjort processen något enklare & snabbare. Men framför allt hoppas jag att den ska minska risken att du köper helt fel sorts mountainbike!


Det har varit en hel del att läsa igenom och vi är faktiskt inte helt färdiga än. Jag har ett par saker till som jag vill dela med mig av. Så fortsätt läs...om du orkar & har tid.

Andra Saker att tänka på vid Mtb Köpet


Som sagt vi är inte helt färdiga ännu. Har ytterligare ett par saker som jag vill att du ska ta med dig.

Köpa Online eller hos Din Lokala Cykelbutik


I dagens moderna samhälle är detta en ständigt närvarande fråga. Och det är inte helt enkelt att säga gör si eller så. Flera olika faktorer spelar in. Här tänkte jag snabbt dela med mig av mina tankar, lite plus respektive minus.

Köpa Mtb i Butik eller online?

Handla Mtb i Onlinebutik

Vi handlar mer och mer av våra produkter och varor online, så även cyklar. Här är några fördelar och nackdelar med att handla mountainbike online:

Fördelar

  • Du handlar i många fall till ett lägre pris.
  • Vissa märken (tänk: direct to consumer) säljs bara online i deras egna onlinebutiker.
  • Utbudet av märken och modeller är bättre än hos din lokala butik.
  • Vissa märken (tänk: direct to consumer) säljs bara online i deras egna onlinebutiker.

Nackdelar

  • Du har ingen möjlighet att testa cykeln och storleken innan köpet.
  • Om något händer under transporten kan det ta tid och kosta pengar att lösa.
  • Kan vara lite mer jobb med att få hjälp vid problem eller garantifall.
  • Några märken är fortfarande inte speciellt glada för att säljas online, begränsat utbud.

Handla Mtb hos Din lokala handlare

Våra lokala cykelhandlare är något som vi vill ska finnas kvar. Och det finns flera fördelar med att handla hos dem, men också några nackdelar.

Fördelar

  • Butikens kunskap och hjälp är ett stort argument för.
  • Du har möjlighet att testa olika modeller och storlekar innan köpet.
  • Du kommer enklare att få hjälp med att ställa in och serva cykeln. Speciellt efter köpet.

Nackdelar

  • Du kommer i många fall behöva betala lite mer för din cykel än hos onlinebutiken.
  • De flesta butiker kan bara ha ett visst antal olika märken och modeller hemma.
  • Om du blir bemött dåligt, lämna direkt. Då är de inte värda dina pengar!

Vilket Märke är det bästa?


Faktum är att märket är en av de saker du ska lägga minst tid på. Detta är kanske en konstig åsikt, men enligt mig är det så.

De flesta tillverkarna producerar idag bra cyklar med komponenter i hög klass. Har du ett eller flera favoritmärken så ska du självklart fortsätta att köpa dessa cyklar. Men för dig som är förstagångsköpare så är det andra saker du först och främst ska lägga din tid på.

Att kunna säga vilket märke och tillverkare som är bäst är idag helt omöjligt.

Modellprogrammen är numera så breda att vissa märken gör cyklar som är bra inom vissa områden medan andra är bättre på ett annat. Så titta bort från klistermärket på ramen och fokusera på själva ramen och de andra komponenterna istället.

Vill Du ha den perfekta Mountainbiken för Cykelvasan


Är du ute efter en mtb till cykelvasan så blir svaret lite annorlunda mot om det skulle handla om en "normal" mountainbike. Anledningen till det är att vasabanan är relativt enkel, iaf tekniskt sett. Det finns små tekniska partier men oftast är farten ändå hög så det vanliga böket aldrig uppstår.

Om vi ska plocka ut den optimala cykeln och bortser från plånbok, olika åkares eventuella önskemål och egenheter så landar vi på en heldämpad 29-tummare, även en hardtail skulle fungera utmärkt här dock.

Dämparna bör ha lock out (låsning) så att du på de riktigt släta partierna slipper onödig effektförlust. Däcken ska vara lätta samt ha relativt lite mönster, viktigt att pumpa lite extra än i normala fall. De snabbrullade 29-tumshjulen ska vara av en väldigt lätt typ.

Där har du en cykel som kommer att hjälpa dig hålla en hög hastighet, minimera risken för punkteringar och hjälpa dig klara resan mot Mora på bästa möjliga sätt.

Nu är det ju tyvärr så att plånboken inte är obegränsad för de flesta av oss. Och om du idag inte har vad vi menar är den perfekta mtb:n för vasan så kan du göra vissa uppgraderingar på din befintliga. Allt för att snabbare klara av tävlingen.

Tips: se till att ha ett däck som rullar lätt och pumpa det lite hårdare än du normalt gör. Risken för punktering med en mindre mönstrat däck kompenseras av det högre lufttrycket. Resan kan bli lite stötigare än normalt men det tjänar du istället in i högre rullhastighet.

Nu är det Dags för dig att Köpa den där Mountainbiken


Sådär nu är vi färdiga, lovar!

Med denna guide och genomgång hoppas vi att det har klarnat, åtminstone lite, för dig vad som är bra och viktigt att tänka på. Känner du att du har fler frågor så läs gärna några utav våra andra artiklar.

Vi har även en stor listguide där vi plockat ut bra cyklar som vi verkligen kan rekommendera dig att köpa. Här hittar du den kompletta mtblistan.

Ses i skogen 🙂

Vill Du Bli en Bättre & Snabbare Mtb-Cyklist?

Koppla upp dig på vårt Nyhetsbrev så får du en massa bra information rakt in i din inbox. Vi ger dig bland annat:

  • Tekniktips och Råd hur Du blir Bättre på att Hantera Cykeln
  • Lär dig Träna Rätt och Smart
  • Tester och Recensioner av Cyklar samt andra Produkter
Åktips Mtb