Det går fort inom mountainbiken, och det på flera sätt. Alltid under utveckling och ständigt nya produkter och standarder. Precis när många utav oss accepterat, till och med kanske köpt en 29-tummare, och föredrar densamma kom så nästa hjulstorlek.
27,5-tummaren, eller 650B som den också kallas, har dragit in som en storm på marknaden. De flesta av de större varumärkena såsom Scott, Kona, Merida och svenska Crescent hakade tidigt på och plockade fram modeller med hjulstorleken i sitt program. Nu har dessutom giganter som Trek, Giant med flera det i sina modellprogram från 2014 och framåt. Ingen vill riskera att hamna på efterkälken som vissa gjorde när 29″ fick fäste och nästan tog över marknaden.
Specialized var en utav de få stora som tog lite längre på sig innan de hoppade på tåget, men numera är de helt ombord. Dessutom är en massa andra komponenter på väg och ute på marknaden så man kan utan att darra säga att 27,5-tummaren är här för att stanna.
Behöver vi ytterligare en hjulstorlek?

Svaret är förmodligen Ja. Marknaden, dvs vi konsumenter, bestämmer och vi verkar gilla den.
Då 29-tummaren slagit stort bland crosscountry och trail (alltså stigcyklisterna – inte hos trick trail-åkarna) men inte fått lika bra genomslag fäste vid downhill och tuffare all mountain/enduro.
Marknadsundersökningar (från 2014) har också visat att det finns intresse. Fördelningen mellan de olika hjulstorlekarna bland svaren har varit ungefär så här:
- 50% 29″
- 25% 27,5″
- 25% 26″
Begreppet ”Den Gyllene Medelvägen” används ofta i olika sammanhang och det stämmer många gånger faktiskt väldigt bra, speciellt i detta fall. Enkelt kan man säga att den ”nya” storleken plockar det bästa från både 26-tummaren och 29-tummaren.
Vid längre slaglängd, säg över 150 mm, blir en 29″ klumpig och svår att konstruera rent geometrimässigt medan 27,5:an ligger närmare 26-tummaren och därmed inte blir lika stor. En klar fördel och det är mycket tänkbart att den kommer att ta över inom det segmentet som 29-tummaren gjort bland cross country-cyklisterna.
Hur är den att cykla på?
När en 29-tummare kan kännas klumpig och stor, speciellt vid tekniska partier och branta backar, och en 26-tummare blir nervös och inte flyter över terrängen så bra kommer den gyllene medelvägen cyklande. En 27,5″ (650B) flyter bättre men upplevs inte som lika osmidig. Det ger en cykel som svarar bra på dina direktiv samtidigt som den underlättar för dig vid stök.
Dock ska det erkännas att det är inte som natt och dag mellan att cykla 26″ eller 27.5″. Inte alls så stor skillnad som mellan 26- och 29-tummaren. Skillnaderna är mer subtila men finns där och påverkar ens sätt att cykla på ett positivt sätt.
Finns det några nackdelar?
Allt har nackdelar. Men det är i jämförelse med tidigare alternativ som vinnaren ska utses.
- Som alltid när det kommer nya produkter är reservdelarna och tillbehören inte lika många och var i början svårare att få tag på. Det kommer dock förmodligen att växa och inom kort inte vara några problem alls. Detta då i stort sett alla stora varumärken redan tagit fram sina cykelmodeller med de nya hjulen. (Notering 2022 – det här gäller inte längre)
- Vikten blir lite högre än på en 26″ men det är egentligen marginellt och inte något du ska hänga upp dig på.
- Är du en mindre cyklist kan en större mtb med 27,5″ hjul bli lite stor. Rådet är då att gå på det gamla beprövade eller välja en mindre ramstorlek.
Är 27,5-tummaren framtiden inom mtb?
Många tror det och det kan säkert ligga väldigt mycket i det. Men som vid all annan idrott och motionsform finns olika individer och olika behov.
- Mountainbikecyklister som helst vill ha kul och lattja väljer troligen en 26″, än så länge ska nog tilläggas dock. Det är förmodligen även fallet för nybörjare och kortare personer.
- Tävlingscyklister inom cross country kör troligen helst 29″ och så även långa samt extremt tekniska cyklister som klarar att hantera en större cykel vid väldigt stökiga passager.
Det som talar för den är att den i stort sett kan användas till alla olika typer och former av mtb. Från de enkla instegshojarna till riktiga downhillmonster.

Troligen så kommer de olika cykeltillverkarna att känna av marknaden de närmaste säsongerna och se hur försäljningen fördelar sig. Skulle det vara så att den slår igenom väldigt kraftigt är nog risken att vissa väljer att droppa sitt 26″ program. Det behöver dock inte innebära att den hjulstorleken försvinner från marknaden utan andra tillverkare ser då till att utveckla och öka sitt program där, i alla fall så länge det finns en efterfrågan.
27.5″ hjulen finns på marknaden och har redan tagit en stor del av kakan. Vi som cyklister kan bara åka med och göra våra val och passa på att njuta av en ständig utveckling och förnyelse.
Foto av @N3T1O och vastateparksstaff