30

mars

Bästa Dirt & Street Mtb Cykeln 2023 – 10 fina köptips

av Tobias // under Köpguide

Här hjälper vi dig att hitta den bästa dirt, street och slopestyle mountainbiken.

Om du gillar att hoppa i dirten, gärna tar ett par varv på pumptracken eller hänger i skateparken så är en dirt mtb cykeltypen för dig.

Kom igång – hoppa direkt till:

Bästa Dirt Cykeln – våra köptips

När vi utser de bästa dirthojarna så väger vi in flera aspekter. En del är cykelns pris, men dess komponenter, geometri och allmänna design ger en helhetsbild som vi i mångt och mycket utgår från.

Ta dock våra tips och råd för vad det är, just tips och råd. Du kan komma till andra slutsatser.

1. Octane One – Melt Pump Track

Octane One - Melt Pump Track

Melt Pump Track från Octane One är en väldigt aggressivt prissatt hoj. I jämförelse med de andra hojarna på vår lista är komponenterna enklare och billigare men till detta pris kan du inte förvänta dig mer än du får här.

Med dess oversize aluminium ramrör, Suntour XCM gaffel och övriga komponenter från NS och Tektro så kommer den hålla allt från yngre kids till äldre nyfrälsta pumptracks fanatiker levande.

 • Storlek: One Size
 • Vikt: 12.5 kg
 • Rek ca Pris: 6 500 kr

2. Octane One – Diezel Dirt Jump

Octane One - Diezel Dirt Jump

Budgethoj i stål från Octane One. Diezel DJ är en perfekt dirt som både ser bra ut och fungerar lika bra som den ser ut.

Gillar du stål så är krommolybdenramen perfekt, tillsammans med dämpad RST Dirt-framgaffel, SALT-vevparti i krommolybden och Kenda Small Block 8-däck blir den idealisk för freestyle, dirt jump och skatepark. Du kommer rulla perfekt genom smutta linjer och vara stabil och lekfull i luften.

 • Storlek: One Size (13″)
 • Vikt: 13.8 kg
 • Rek ca Pris: 8 440 kr

3. NS Bikes – Metropolis 3 Dirt Jump

NS Bikes - Metropolis 3 DJ

NS Metropolis 3 Dirtjump cykel står redo att skicka dig högt upp bland träden. Den ger dig kontroll och svarar direkt när du behöver öka farten.

Den har en tålig och förlåtande CrMo ram, RST Dirt gaffel och NS Bikes kompletta komponentpaket. En bra dirt hoj till ett schysst pris helt enkelt!

 • Storlek: One Size
 • Vikt: 13.9 kg
 • Rek ca Pris: 8 999 kr

4. Commencal – Absolut DJ

Commencal - Absolut Dirt Jump Mtb

Absolut Dirt Jump cykeln från Commencal är en klockren dirt hoj som ger dig bästa möjliga förutsättning att lyckas i dirten, eller vart du än kommer att använda den.

Absoluten har en extremt robust trippel reducerad aluminium ram som kommer att leverera lufttid under många år. Manitou Circus gaffeln ger dig samtidigt en mer smooth känsla och stabilare åkning. Ett komplett paket!

 • Storlek: Small & Large
 • Vikt: 11.3 kg
 • Rek ca Pris: 12 999 kr

5. NS Bikes – Movement 1 DirtJump

NS Bikes Movement 1 Dirt Jump

Ns Bikes har en lång historia av att bygga dirt cyklar, bra dirt cyklar. Och Movement 1 är bland det bästa de har att erbjuda.

Ram, gaffel och alla andra komponenter och delar bygger en komplett cykel som levererar när det är dags att ta luft, eller pumpa fram genom terrängen.

Cykeln är framtagen i nära samarbete med NS Bikes professionella åkare och resultatet är en tålig, snygg och responsiv dirt ”shredder”.

 • Storlek: One Size
 • Vikt: 11.4 kg
 • Rek ca Pris: 14 999 kr

Bästa Slopestyle Mtb Cyklarna

Slopestyle cyklar skiljer sig en aning från en vanlig dirt cykel. Största skillnaden är att de flesta även har fjädring bak.

Ramen tenderar också att vara lite längre och ha en flackare gaffelvinkel. Det är inte helt ovanligt med växlar heller. Allt för att maximera stilen nerför slopestylebanan!

1 . NS Bikes – Soda Slope

NS Bikes - Soda Slope Slopestyle mtb

Soda Slope från NS är speciellt designad för dig som går hårt och högt i dirten eller i slopen. Där en hardtail inte riktigt klarar av att leverera fullt ut kliver denna in och dominerar.

En mångsidig dirt-hoj med en stark och tålig AL6061-T6 aluminium ram, riktigt smakfull Manitou Circus Expert gaffel. Bakdämparen, en RockShox Monarch, kan dessutom låsas och skapar på så sätt en mer mångsidig cykel.

Grym hoj som du kommer att otroligt kul på!

 • Storlek: One Size
 • Vikt: 13.8 kg
 • Rek ca Pris: 24 999 kr

2 . Canyon – Stitched 720

Canyon Stitched 720

Stitched 720 från Canyon är dirt/slope – mountainbike som gäller för dig när hoppen blir större, tricken svårare och det är dags att ta din åkning till nästa nivå.

Oavsett vad din trick-arsenal innehåller så kommer inte cykeln hålla dig tillbaka. Stitchen är det kompletta paketet av smidighet, tålighet och grym ålning.

Denna cykel är byggd för dom stora åken. Canyon Factory Team har varit med och lagt sina synpunkter och de har har minst sagt bevisat sina kunskaper många gånger om i FMB World Tour.

 • Storlek: One Size (M)
 • Vikt: 12.7 kg
 • Rek ca Pris: 21 699 kr

Bästa Mtb Dirt Ramar

När det kommer till mountainbikes för dirt, street, pumptrack och slopestyle är det vanligt att man själv bygger sin cykel, dvs köper ram och sedan bygger sin egen hoj. Eller att du uppgraderar cykeln efter hand, med t ex en ny ram. Därför är dirt-ramar big business!

Här följer några riktigt bra köp, enligt oss, där slutresultatet inte kan bli fel.

1. NS Bikes – Suburban Ram

All time classic, NS Suburban är en riktig klassiker som varit dirtarens favorit-ram under åratal.

Ramen är designad till att vara en perfekt ”allrounder”. Byggd med de bästa Japanska chromoly reducerade ramrören. Snygga detaljer och design är bara förnamnet här.

 • Storlek: One Size
 • Vikt: 2.59 kg
 • Rek ca Pris: 3 650 kr

2. NS Bikes – Decade Ram

NS Bikes - Decade Dirt Jump Ram

Riktigt populär bland alla NS Bikes proffsåkare, Decade ramen är en modern dirt-ram. Konstruerad från kustom reducerade aluminium rör ger en vikt på endast 2.1 kg. Grym i både dirten, pumptracken som slopen.

Det här är ramen som bland annat Max Fredriksson åker på. Så du förstår att den är en perfekt startpunkt för ditt bygge.

 • Storlek: One Size
 • Vikt: 2.15 kg
 • Rek ca Pris: 4 150 kr

3. Octane One – Zircus Ram

Octane One - Zircus Dirt ram

Octane One Zircus ramen, byggd i 6061-T6 aluminium, är den perfekta budget ramen att bygga din nya dirt/slopestyle-hoj runt. Du får en ram med allt det vanliga, för 26″ hjul, IS skivbroms, för en slanglängd mellan 80-140 mm, koniskt gaffelrör med mera.

Denna ram är allt du behöver för att rippa som ett proffs i vilken terräng som helst. Även om Zircus är en mycket stark ram väger den bara 2,1 kg och allt till ett riktigt rimligt pris.

 • Storlek: One Size
 • Vikt: 2.09 kg
 • Rek ca Pris: 1 630 kr

Att tänka på innan du köper Dirthoj

Innan du köper är det ett par frågor du bör ställa dig och känna till svaret på.

Den första är naturligtvis din budget. Hur mycket är du villig att spendera?

Att veta hur mycket du kan och tänkt spendera innan du börjar titta runt är alltid en fördel. På så sätt kan du snäva ner urvalet och göra köpbeslutet lite lättare.

När det kommer till själva cykeln så är det bra om du tänkt över följande:

 • Storleken. Finns det olika storlekar och vilken kan tänkas passa dig i så fall? De flesta tillverkarna erbjuder bara en storlek, en ”one size fits all”. Men det finns ibland storleksalternativ.
 • Vill du helst ha en ram i stål eller aluminium? Aluminium är lättare & styvare medan stål är mer tåligt & förlåtande.
 • Vevarmarna, BMX eller MTB typ? Ett par riktigt tåliga bmxvevar eller föredrar du mtbvevar som oftast är lättare.
 • Har cykeln en specifik dirtgaffel? En mer allmän, läs billig, dämpad gaffel är inte rätt väg att gå. Du behöver en gaffel som klarar av att ta lite stryk och som inte har för mycket fjädringsväg. Runt 100-120 mm är lagom och optimalt.

Läs mer om dirt cykeln här, vad det är och vad du ska titta efter.

Vi sammanfattar

Hoppas du nu fått en del tips och idéer på vad du kan tänkas köpa för dirt mountainbike.

Några av våra favoriter är Octane One – Diezel DJ och NS Bikes – Movement 1 DJ. Med dessa kan det inte gå fel. Det är solida cyklar i lite olika prisklasser.

Det är en väldigt rolig cykeltyp och du kan alltid hitta bra cyklar till rimliga priser. Ofta så pass att du kan köpa en och ha som 2:a cykel (din +1) och t ex träna & förbättra din mtbteknik med.

Nu drar vi ut och dirtar!

Om skribenten 

Tobias

Hejsan, Tobias här. Jag har på ett eller annat sätt cyklat, tävlat eller jobbat med Mountainbike i över 25 år. Jag cyklar utför, uppför och på tvären. Ju mer desto bättre! Hoppas du kommer märka det när du är här och läser :)

{"email":"E-postadressen är felaktig","url":"Webbadressen är felaktig","required":"Obligatoriskt fält saknas"}