31

januari

Hitta Bästa Downhill Hjälmen 2024 – vår köpguide

av Tobias // under Produkttips

Vilken hjälm är egentligen den bästa när du cyklar downhill?

Det är den frågan vi försöker ge dig ett svar på här. Men det är självklart svårt att kunna ge alla ett tydligt svar och alternativ. Hjälmar passar olika bra på olika personer och vår budget inför köpet kan skilja sig väldigt mycket.

Därför ger vi flera olika köptips, inte bara 100% baserat på kvalitet och bästa skydd.

Hjälmarna vi rekar här har vi graderat och rankat efter skydd, komfort & passform, hållbarhet, ventilation och vikt.

Vi har även ett par köptips för dig som kör aggressiv enduro, alltså du som känner att du även vill ha en full face hjälm till enduro.

Bästa dh-hjälmarna - snabbversionen

För dig som inte vill läsa genom hela artikeln, även om vi så klart gärna ser att du gör det :), så kommer här våra rekommendationer i snabbversion.

Mtbcyklar.se rekar downhillhjälmar:

Läs vidare så får du mer information om varje hjälm plus en massa tips och råd på vad du ska titta efter när du ska hitta en fullface hjälm till mtb.

Varför Du behöver en Downhill-hjälm?

Downhillhjälm på dh-cyklist

Hjälmen är en central del i varje mountainbikecyklist skyddsutrustning. Oavsett vilken sorts cykling du håller på med.

Huvudet är något vi verkligen ska vara rädda om. Vi har bara ett och det är svårt att reparera en skadad hjärna.

När vi cyklar downhill är vi extra utsatta. Mycket beroende på de högre hastigheterna man kommer upp i på en downhillcykel.

Därför är en bra fullface downhill hjälm ett måste!

Vad är en dh-hjälm?

Den stora skillnaden mot en vanlig cykelhjälm eller mtb-hjälm är att den har ett skydd för hakan och käken. Därav den engelska benämningen "full face" hjälm.

DH-hjälmen är en mest skyddande typen av cykelhjälm och är tänkt att användas när vurpor inte bara kan hända utan mest troligtvis kommer hända.

Den täcker alltså inte bara upp på huvudet utan även på sidorna och fram över hakan. Denna typ av hjälm ser på många sätt ut som motocrosshjälm och används ofta tillsammans med ett par crossglasögon eller goggles.

För- respektive nackdelar med DH-hjälmar

Fördelarna är självklart skyddet de erbjuder och ger. Den skyddar helt enkelt ditt huvud bättre än någon annan typ av cykel- eller mtbhjälm.

Nackdelarna

Den är tyngre och har sämre ventilation. En tyngre hjälm kan bli jobbig att bära upp under långa stunder. Men detta är inget större problem då viktskillnaden är väldigt begränsad. Plus att du inte har den på dig, cyklandes dvs, längre perioder.

Den ventilerar sämre. Mycket på grund av käkskyddet och att den går ner över öronen. En varm dag kan det bli svettigt men eftersom alternativet inte finns så är det inte så mycket att tänka på.

Säkerhetskrav och Tester

Alla hjälmar granskas och testas för olika säkerhetskrav. Minimum så ska din hjälm vara CE-märkt. Men det finns också fler standards och säkerhetsmätningar.

De två vanligaste certifieringarna på hjälmar i europa är:

Köper du en hjälm inom EU så ska den ha någon av dessa två märkningar.

Våra köprekommendationer - de bästa downhillhjälmarna


För att underlätta för dig så har vi recenserat och jämfört ett par olika fullface-hjälmar.

Alla hjälmar som vi rekommenderar här är bra och säkra köp. Men det finns ett skillnader och det är det som du ska vara uppmärksam på.

Bästa Köpet


Bell Full-9 Fusion mips Dh Hjälm

Bell - Full-9 Fusion MIPS

Bell Full-9 Fusion MIPS är byggd på Bells populära plattform Full-9 och är tillverkad av ett motståndskraftigt glasfiberskal. Hjälmen har ett extra brett synfält så att du alltid har full koll och med MIPS kan du känna dig extra säker om olyckan skulle vara framme.

Hjälmens insida har en mjuk skön vaddering och ventilationshålen i överkant hjälper dig att hålla huvudet svalt även i de värsta linjerna.

Du får här mycket dh-hjälm och skydd för en väldigt rimlig peng!

PremiumKöpet


Troy Lee Designs - D3 Carbon MIPS DH-hjälm

Troy Lee Designs - D3 Carbon MIPS

D3 Carbon Starburst Hjälmen från Troy Lee Designs är vinnare av ett antal priser och utnämningar. Den är en uppdaterad version av den redan superba D2-hjälmen.  Tillverkade med MIPS™, ett patenterat system  system som skyddar din hjärna genom att reducera rotationsvåldet som ditt huvud kan utsättas för.

Troy Lee Design var de som gjorde dh-hjälmar snygga och de fortsätter på samma spår!

Bästa BudgetKöpet


Kali Durgana Downhill Hjälm

Kali Protectives - Durgana DH

En bra bashjälm för dig som vill testa downhill eller bara öka på säkerheten när du cyklar mtb. Termoplast ABS skal med EPS innerfoder, bra ventilation och ok vikt gör denna Kali hjälm till ett bra köp.

Andra bra köpförslag

Om inget av alternativen ovan faller dig i smaken kommer här två till som vi gillar och kan rekommendera.

Downhillhjälm för Barn

Downhill hjälm till barn

Bild från MeekBoyz.com | Kolla in deras grymma downhillcyklar för barn

När det kommer till fullface hjälm för barn och ungdomar så gäller samma sak som när du köper hjälm till dig själv.

Den ska passa perfekt. Punkt.

Jag är medveten om att barn växer väldigt fort och kan växa ur en hjälm på en säsong. Men om ni tar hand om hjälmen, och den inte har skadats på något sätt, så går den att sälja vidare.

Ibland kan du köpa en "vanlig" dh-hjälm i storlek XS till ditt barn men ibland så är det för stort. Självklart hänger det på ålder och hur barnet växer men det finns alternativ och hjälmar som är tänkta specifikt för barn.

Bra Köp - Dh-hjälmar för barn

Här ger vi dig några köpförslag på bra hjälmar som passar till barn vid utförscykling.

Köpguide - tänk på och kolla upp detta innan du handlar

Giro DH Hjälmar

Nummer 1 när du ska köpa är såklart storleken. Här hittar du mer om hur du hittar rätt storlek. Men du bör även tänka på ett par andra saker.

Hur hjälmen sitter på huvudet beror till stor del på hjälmens storlek. Men det hänger även på ditt huvuds form. Vi har alla olika huvudform och en hjälm kan passa din kompis perfekt men dig mycket sämre, trots att ni har samma storlek.

Därför är rådet att du ska testa och prova så många olika hjälmar som möjligt. Det gör det enklare att hitta rätt men du får också mer information om ditt huvud och vilka märken som passar just dig bättre.

Våra olika huvudformer

Här ser du de mest vanliga formerna på huvuden. Och detta kan göra skillnad. Du och jag kan ha samma mått när vi mäter storlek men ha väldigt olika huvudform.

De vanligaste huvudformerna

Olika hjälmar passar olika huvuden. Testa så mycket som möjligt. Använd dina kompisar och prova deras hjälmar för att få mer kött på benen.

Hur en dh-hjälm ska sitta på huvudet

Hjälmen ska sitta tajt runt huvudet. Men inte trycka på olika punkter. Du ska inte kunna röra på den utan att huvudet följer med.

En hjälm som rör sig på huvudet när du cyklar kommer inte bara skydda sämre utan även störa dig när du susar ner för backarna.

Se även till att justera hakremmen och spännet så att det sitter åt runt hakan men utan att klämma. Den ska absolut inte hänga fritt.

Hitta Rätt Storlek

När det kommer till hjälmar överlag och cykelhjälmar i synnerhet så är rätt storlek på hjälmen A och O.

En för stor hjälm kommer inte att skydda lika bra som en hjälm som sitter perfekt på huvudet.

När du ska hitta rätt storlek på din downhill-hjälm så börjar du med att mäta ditt huvudomfång.

Så här går du tillväga:

 • 1
  Plocka fram ett måttband eller något annat som du kan linda runt ditt huvud (som du sedan kan mäta längden på).
 • 2
  Mät och få ett mått i centimeter. Se bild nedan hur du ska mäta.
 • 3
  Ta måttet du fått fram och jämför med tillverkarens storleksrekommendationer.
 • 4
  Prova hjälmen med din storlek. Ligger du på gränsen så prova flera storlekar.
 • 5
  Sitter hjälmen bra på ditt huvud, dvs fast men inte så att den klämmer, så har du hittat din storlek.

Mät ditt huvud så här

Hitta rätt storlek - Mäta Huvud

Som du ser så ska du mäta mitt på pannan och strax över öronen. Ta gärna hjälp av någon annan. Det underlättar med ett par extra händer för att få ett mer exakt mått.

Ungefärlig storlekstabell

Här ser du en storlekstabell för mountainbikehjälmar. Tänk dock på att olika tillverkare har olika storleksrekommendationer. Detta är endast en ungefärlig skala.

Men vi vill att du ska få veta på ett ungefär var du ligger i storleksskalan.

X-Small

Small

Medium

Large

X-Large

- 51 cm

51-55 cm

55-59 cm

59-63 cm

63 cm -

Full Face Hjälmar för Enduro MTB

Fullface hjälm för Enduro Mtb

Kör du mycket enduro och vill skydda dig själv och ditt huvud på bästa sätt så är en full face hjälm att föredra.

Självklart kommer det med nackdelar som att du t. ex. oftast får en tyngre hjälm med sämre ventilationsmöjligheter. Men detta kompenserar upp med högre säkerhet.

Plus att du känner dig säkrare med bättre skydd. Och om du som cyklar känner dig säkrare så kan du slappna av mer och faktiskt cykla bättre, snabbare och på så sätt minska risken för att vurpa.

Specifika Enduro Fullface-hjälmar

Leatt DBX 3.0 Enduro Mtb Hjälm

Det finns idag ett flertal endurohjälmar av fullface-typen.

Skillnaden mellan en dh-hjälm och en enduro-hjälm är att endurovarianten är lättare, har mer ventilationshål och att själva hakskyddet ofta är avtagbart.

Här är några köprekommendationer för dig som vill köra Enduro-fullface:

Mtb Downhillhjälm - FAQ

Här följer några snabba frågor och svar kring hjälmtypen.

Vad framför allt används dh-hjälmar till?

Fullface hjälmar används oftast till liftburen cykling, dvs downhill/freeride-cykling i bikeparks eller andra skidområden. Men den går självklart att använda till i stort sett all cykling.

Vad är MIPS & behöver min dh-hjälm vara en MIPS-hjälm?

MIPS (Multi-directional Impact Protection System) är ett svenskt företag som forskat fram en ny sorts hjälmskydd. Ett skydd som även skyddar mot rotationsrörelser. Inte bara mot stötar och slag framifrån. De tillverkar inte själva hjälmar utan säljer sitt patenterade koncept till hjälmtillverkare världen över. Och det finns inte bara i cykelhjälmar.

Har du budget så är en mips-hjälm definitivt ett bra och säkert köp!

Hur testas downhillhjälmar?

De flesta hjälmarna testas med hjälp av stöt- eller kollisionstester. Det finns även andra mer avancerade tester.

Hjälmar med MIPS testas t ex på flera olika sätt. Se mer här nedan.

Går det att tvätta hjälmen?

Ja. De flesta mtb-hjälmarna går att skölja av, kuddar och innermaterial går att ta loss och tvättas i maskin. Läs mer på just din hjälms rekommendationer.

Kan jag använda min crosshjälm till dh-cykling?

Ja. Det går alldeles utmärkt. Men det finns några nackdelar och det handlar om hjälmens vikt och ventilation. Men det är många gånger inget större problem.

När är det dags att byta ut min downhillhjälm?

Om du har kraschat ordentligt och slagit i huvudet är det dags att byta ut din hjälm. Vid en kollision så kan inte bara det yttre skalet ha tagit skada utan det inre skyddet kan ha förlorat sin motståndskraft.

Flera hjälmtillverkare har faktiskt ett crash-replacement program där du kan få köpa en ny hjälm lite billigare om du kraschat sönder hjälmen.

Slutsats och sammanfattning

Där har du det då.

En köpguide som hjälper dig att hitta och köpa downhillhjälm för dina kommande mtb-äventyr.

Tänk på de olika sakerna och detaljerna vi beskrivit. Och känner du dig redo för köp så välj någon av de hjälmarna vi rekommenderat. Garanterat bra köp!

Hoppas vi ses i en backe någonstans över landet. På återseende.

Om skribenten 

Tobias

Hejsan, Tobias här. Jag har på ett eller annat sätt cyklat, tävlat eller jobbat med Mountainbike i över 25 år. Jag cyklar utför, uppför och på tvären. Ju mer desto bättre! Hoppas du kommer märka det när du är här och läser :)

{"email":"E-postadressen är felaktig","url":"Webbadressen är felaktig","required":"Obligatoriskt fält saknas"}