30

juli

Mountainbikens Alla olika Hjulstorlekar

av Tobias // under Fakta

Allt om Mountainbike och alla dess olika hjulstorlekar. Inte alltid lätt för den oinsatta (eller för den delen oss som lever mtb) att hänga med och veta vad som gäller. Vi försöker bena ut lite och beskriva dem närmare här.

Under 2010-talet har nya hjulstorlekar kommit att bli väldigt populära. Ett tag kändes det nästan som om det kom något nytt nästan varje år.

Här försöker vi gå genom de olika alternativen och beskriva skillnaderna på ett enkelt och förståeligt sätt. Vi vill räta ut frågetecken och leda dig mot vad som kan vara rätt för just dig. Den klassiska 26-tummaren är inte längre det normala.

Utvecklingen av de olika Hjulstorlekarna

Mountainbikehjul rullar över terräng

För en handfull (kanske är närmare 20 år just nu) år sedan kom den första 29-tummaren ut på marknaden. Till en början hade den väldigt svårt att få något speciellt fäste. Både handlare och konsumenter var väldigt skeptiska och det kändes nästan som om det skulle ”blåsa” över.

Men till slut släppte det och idag är det 29″ som är den naturliga och vanliga hjulstorleken på en vettig mountainbike. 26-tummare finns i stort sett bara på billiga instegscyklar. Dirtcyklar och barnmodeller bygger dock oftast på de gamla 26-tums hjulen.

Mycket pga den tidiga skepticismen mot de stora hjulen söktes ett mellanting på den globala mtb-marknaden. Ett alternativ med fördelarna från större hjul (större än 26″) men inte alla nackdelar.

Speciellt gällde denna tveksamhet mot 29-an inom enduro/all-mountain och downhill segmenten.

Fram kom då 27,5-tummaren, eller 650B som den också ibland kallas.

Just det att vi har två olika benämningar är lite typiskt för cykelbranschen – att aldrig kunna enas om ett begrepp.

Vi har redan nog med olika standards, mått och begrepp så att det knappast underlättar med ytterligare saker att hålla reda på. På denna sida kallar vi den 27.5″ framöver och det är också den benämningen som verkar bli standard.

Det finns alltså, i teorin, 3 olika hjulstorlekar att välja mellan när du funderar på att köpa dig en mtb. Vi ska försöka reda ut begreppen, ge råd och komma med lite bra fakta.

Olika hjul, men vad passar för vem?

Läs våra kortbeskrivningar här nedan. Vi försöker på ett enkelt och begripligt sätt beskriva de olika storlekarna samt dess egenskaper.

Se även till att skriva upp de olika diametermåtten, kan alltid vara bra att ha tillhands.

  • 26-tum

Passar den mindre crosscountry-åkaren eller allmountain-cyklisten som vill ha en snabb teknisk cykel som är enkel att svänga med och lätt att rent allmänt hantera. Cykeln blir lite mindre och trivs bäst i mer stökig terräng. Passar även bra till downhillcykling och är ännu så länge valet för dirt- och parkcyklisterna.

Fakta +

Diameter fälg: 559 mm
Mtb däck Ø: 673 mm

Passar egentligen nästan alla och funkar mer eller mindre i samtliga discipliner. Snart kommer det att finnas 27.5″-cyklar inom alla olika segment. Det är mixen mellan 26 och 29 tum som ger cykeln det bästa från de båda två världarna. Ett lättrullat hjul med bra egenskaper för sväng och snabba riktningsändringar.

Fakta +

Diameter fälg: 584 mm
Mtb däck Ø: 698 mm

  • 29-tum

Rullar enkelt och smidigt över stenar och rötter. Passar dig som är lite längre då cykeln blir större och det ger dig som cyklist lite mer utrymme. Håller på eller har redan blivit standard bland crosscountry(xc)-cyklisterna. Passar perfekt för dig som satsar på långlopp och den svenska cupen.

Fakta +

Diameter fälg: 622 mm
Mtb däck Ø: 736 mm

Behöver vi alla dessa olika Hjulstorlekar?

Det är en verkligt bra och legitim fråga men den är inte helt enkel att svara på. Vi har ju tidigare klarat oss bra på endast 26-tummaren och samtidigt haft väldigt kul med den. Men att välja hjulstorlek är numera en naturlig del i ett köpbeslut.

Hjulstorlekar MTB Jämforelse

Som i alla andra branscher finns det företag och dessa vill (oftast) tjäna pengar. Pengarna tjänas genom att sälja produkter till oss konsumenter, i detta fall vi mountainbikecyklister.

Med nya standarder och innovationer som kan göras oss bättre samt bidra till en bättre cykelupplevelse behöver konsumenterna köpa nya cyklar och delar. Kapitalstarka cyklister kanske köper en cykel ur varje segment bara för att kunna ha det bästa.

Samtidigt ökar möjligheten att nyfrälsta cyklister hittar till sporten med hjälp av dessa nya förbättrade åkegenskaper som andra hjulstorlekar kan ge och bidra med. Fler cyklister = fler sålda cyklar och tillbehör.

Det ger även en känsla av en bransch och sport, som är på frammarsch och ligger i framkant av utvecklingen.

Sammanfattning

De olika storlekarna på mountainbikehjul är inte helt lätt att förklara men det finns ändå tydliga drag av vad som passar bäst till vad. Alla har sin charm och sina fördelar.

Fenomenet, sporten, sysselsättningen, hobbyn och intresset mountainbike är fortfarande relativt ungt och är därför fortfarande under stark utveckling. Vi har förmodligen ännu inte har hittat den ultimata mtbcykeln utan allt är mer eller mindre bara olika testcyklar.

Att få vara med och kanske bidra till en hel industris utveckling kan vara en positiv och härlig känsla. Det är en spännande tid att vara mtb-intresserad och vi ser alla fram emot kommande års utveckling.

Eftersom ämnet hjulstorlekar ständigt är under utveckling kommer vi löpande publicera mer om det.

Foto av N U K K och Bikerumour.com

Om skribenten 

Tobias

Hejsan, Tobias här. Jag har på ett eller annat sätt cyklat, tävlat eller jobbat med Mountainbike i över 25 år. Jag cyklar utför, uppför och på tvären. Ju mer desto bättre! Hoppas du kommer märka det när du är här och läser :)

{"email":"E-postadressen är felaktig","url":"Webbadressen är felaktig","required":"Obligatoriskt fält saknas"}